Istoria badmintonului

În antichitate, grecii antici practicau un joc numit „SFERICA”, în care foloseau rachete cu racordaj confecţionat din intestine de animale; cu acestea loveau fructe uscate, în care erau înfipte câteva pene de păsări.

Romanii au preluat şi ei acest joc sub denumirea de „PANGANICA”.

istoria badmintonuluiUnele documente istorice dovedesc că în China antică se practica jocul numit „DI-DSIEN-DSI”, în care jucătorii foloseau rachete confecţionate din lemn, ornamentate uneori cu aur si argint. Acest joc a fost preluat şi răspândit în secolul al XIX-lea si în Japonia cu numele de „OIBANE”.

Incaşii şi aztecii practicau şi ei un joc foarte dinamic, asemănător cu badmintoul de astăzi, care  consta în lovirea cu rachete usoare, a unei mingi din piele, ornată cu pene de diferite culori. Un practicant al acestui joc era şi regele aztec Montezuma. Câstigătorul primea o cupă plină cu aur.

În Europa jocul a fost adus de către cuceritorii spanioli, sub denumirea de „INDIACO”, şi a avut o răspândire rapidă, atât în Spania, cât şi în Franţa, Italia şi alte ţări.

Adevaratul strămoş al jocului cu mingea cu pene a apărut în Europa, în secolul al XVII-lea, cu denumirea de „JEU VOLANT” în traducere liberă „jocul zburător”. Iniţial era practicat doar în curţile regale şi domneşti.

Se spune ca regina suedeză, Cristina (1626-1689), era o foarte bună jucătoare, care se antrena zilnic, pentru a putea practica un joc cu lovituri precise şi puternice.

Regulamentul jocului de badminton, care, cu puţine modificări este valabil şi în momentul de faţă, a fost adus pentru prima data în Europa de către ofiţerii britanici, care au l-au cunoscut în India, în jurul anilor 1860, un joc foarte asemănător cu cel din zilele noastre, numit în India „POONA”. Ulterior, s-a constatat că acesta este de fapt jocul „OIBANE”, practicat cu câteva sute de ani mai devreme în Japonia.

    Oficializarea jocului de Badminton

Jocul „Poona” a fost practicat pentru prima dată sub formă competiţională în Anglia. Primele concursuri au fost organizate în anul 1872 de către printul Beaufort, pe domeniul din BADMINTON. De aici a primit denumirea sub care s-a facut cunoscut în întreaga lume.

În septembrie 1893 a luat fiinţă Asociaţia Engleză de Badminton, iar în 1903 are loc prima întâlnire internatională, între selecţionatele Angliei şi Irlandei.

În data de 5 iulie 1934, la Londra, a luat fiinţă FEDERAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE BADMINTON (INTERNATIONAL BADMINTON FEDERATION), cu participarea a noua ţări.

Primul preşedinte al Federaţiei Internationale de Badminton a fost Sir Georg Thomas, care a fost preşedinte până în anul1972, când a decedat. A urmat în functie suedezul Stellan Mohlin.

Dupa al II-lea razboi mondial, raspândirea jocului de  badminton a început sa ia amploare.

În America Centrală a luat fiinţă Confederaţia Caraibiană de Badminton, cu sediul în Jamaica, în capitala Kingston. În Asia, s-a înfiintat Confederaţia Asiatică de Badminton cu sediul în India, la Delhi.

Uniunea de Badminton din Europa, cu sediul în capitala Olandei, Amsterdam, coordonează activitatea sportivă şi din alte continente, sub conducerea IBF-ului (London).

Cele mai importante competiţii ale jocului de badminton sunt Campionatele internaţionale ale Angliei, iniţiate în 1903, desfăşurate anual. Până în anul 1977, acestea erau considerate neoficial, mondialele pentru probele de simplu.

Începând cu anul 1948 se organizează din trei în trei ani Cupa Thomas, în cinstea preşedintelui IBF-ului, si acesta considerat campionat mondial neoficial, dar pe echipe, la bărbaţi.

Tot din trei în trei ani, din anul 1956, se organizează pentru femei Cupa Uber, campionat mondial neoficial, pe echipe. Iniţiatoarea acestui campionat a fost o jucătoarea H.S. Uber, selecţionată de 37 de ori în naţionala Angliei.

Începând cu 1968 se organizeaza din doi în doi ani campionatele europene, la toate cele cinci probe.

    Jocul de Badminton în România

În România primele încercări de a organiza competiţii de badminton s-au făcut de către Casa Pionierilor din Târgu-Mureş, în decembrie 1975, care împreună cu Cosiliul Judeţean a organizat primul concurs de badminton, dotat cu „Cupa 30 Decembrie”, la care au participat pionieri şcolari din 16 şcoli ale municipiului Târgu-Mureş.

În 1976, Comitetul Judetean U.T.C. Mureş a organizat primul concurs interjudeţean de badminton, dotat cu „Cupa Mureşul”, la care au participat aproximativ 100 de jucători din 12 judeţe. Apoi, Comitetul central al U.T.C. a introdus badmintonul în cadrul „Cupei U.T.C.”. Finala a fost organizată între 11-12 decembrie 1977, la Târgu-Mureş, participând 30 de judeţe.

Astfel, jocul de badminton a început să se raspândească, tot mai mulţi oameni de rând începând să practice acest joc, ceea ce a dus la înfiinţarea unor secţii de badminton pe lânga asociaţii şi cluburi sportive la Reşita, Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Miercurea Ciuc, Timişoara, Târgu-Mureş, Baia Mare, Petroşani.

Între 19-21 noiembrie 1978, la Reşiţa  a aavut loc a doua editie a „Cupei U.T.C.”, unde au participat jucători din toate judeţele ţării.

Anual se alcătuieşte clasamentul celor mai buni jucători, pe baza punctelor acumulate individual, primii opt jucători, atât la feminin cât şi la masculin, se întâlnesc la „Turneul Campionilor”, organizat la Reşiţa, la începutul fiecărui an.

Primul concurs interjudeţean la copii s-a organizat în 1979 la Târgu-Mureş, de către Casa Pionierilor şi Consiliul Judeţean al Organizaţiei Pionierilor, dotat cu „Cupa Mureşul”, la care au participat 80 de pioneri din 7 judeţe ale ţării.

Federaţia Română de Badminton a fost fondată la date de 29 ianuarie 1990 şi s-a reorganizat în conformitate cu Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000 .

La nivel internaţional, sportivii români au participat la Campionatele Balcanice, precum şi la cele  Europene şi Mondiale de Seniori.

La doar 2 ani de la înfintarea Federaţiei de badminton, România a fost prezentă la Jocurile Olimpice de la Barcelona prin sportivul Florin Balaban. România a participat şi la Campionatele Mondiale si Europene de Juniori.

Cele mai bune rezultate ale României la Badminton au fost obţinute la Campionatele Mondiale de Juniori din China – 2000, ocupând locul 19, respectiv  locul 11 la Campionatul European de Juniori din Polonia din anul 2001.

Federaţia Română de Badminton are înscrişi la ora actuală, peste 400 de jucători. 

Regulamentul oficial al jocului de badminton poate fi consultat aici.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *