Arbitrajul în badminton

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a unei competiţii de badminton, trebuie să fie asigurat un colectiv de arbitrii bine pregătiţi.

UmpireLa un meci de badminton, în mod uzual, în concursurile din circuitul EBU, oficiază un arbitru (arbitrul meciului, în limba engleză, “umpire”), un arbitru la serviciu (“service judge”) si 2 ,4  ori 6 arbitrii de linie (line judges), funcţie de numărul total al acestora, de numărul terenurilor de joc si de faza competiţională în care se desfăşoară meciul,( preliminariu, serii, sferturi de finală, semifinală, sau finală) .

– arbitrul principal – care nu participă direct la arbitraj, ci rezolvă toate problemele de regulament, ivite pe parcursul partidelor;

– arbitrul de centru – care conduce efectiv jocul. Numărul arbitrilor de centru se stabileşte în funcţie de numărul trerenurilor de joc, fiecare conducând partidele la acelaşi teren până la terminarea competiţiei;

– arbitrul de serviciu – care îl ajută pe arbitrul de centru fiind plasat în partea opusă acestuia şi urmăreşte corectitudinea efectuării serviciului;

– arbitrii de linie – sunt plasaţi în partea opusă arbitrului central, câte unul în dreptul liniilor

terminale. Aceştia urmăresc dacă mingea cade pe suprafaţa terenului de joc sau în afara acesteia.

– scorer – care manipulează aparatele pentru afişarea scorului.

 La J.O. sau in turneele IBF şi chiar în finalele unor turnee EBU se folosesc 10 sau 12 arbitri de linie.

 Toţi arbitrii dintr-un turneu sunt subordonaţi arbitrului principal al turneului (referee)

 Arbitrul principal, verifică înaintea începerii jocului, dacă jucătorii au aviz medical de a participa la competiţie, apoi va efectua tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de intrare în joc a jucătorilor.

Arbitrul de centru asigură respectarea regulilor jocului de către jucători, în desfăşurarea partidei. Decizia lui este definitivă pentru orice chestiune din timpul meciului.

Întelegerea între jucători, în cazul unei competiţii de simplu sau între căpitanii de echipă, în cazul unui joc de dublu, nu poate modifica o decizie cu asupra unei situaţii de fapt, luată de arbitrul principal, decizie cu privire la interpretarea regulamentului sau o hotarâre luată de comisia de organizare.

Un arbitru de centru poate fi înlocuit cu un alt arbitru, de către arbitrul principal, numai dacă:

– el însuşi cere înlocuirea;

– dacă se îmbolnăveşte sau este accidentat;

– dacă interesul competiţiei sau partidei impune acest lucru.

Orice arbitru ajutător, poate fi schimbat la cererea arbitrului de centru, de către arbitrul principal, în orice moment în care jocul este întrerupt.

Limba oficială folosită în turneele internaţionale de toate nivelele, sau regionale, în afară de campionatele balcanice), este limba engleză.

    Vestimentaţia arbitrilor

Regulamentele IBF si EBU, definesc echipamentul necesar unui arbitru referitor la vestimentaţie şi articolele necesare prestării în bune condiţii a activităţii de arbitraj.

Vestimentaţia arbitrilor din teren (umpire şi service judge) constă în:

· Tricou cu manecă lungă sau scurtă de culoare negru, polo T-shirt, (pentru referee roşu cu guler negru);

· pantalon de culoare închisă (negru);

· pantofi şi ciorapi negri.

 Instrumentele si materialele necesare în arbitraj, pentru arbitrul meciului, (umpire), sunt:

· cronometru;

· un instrument de scris (pix, creion etc.);

· un cartonaş galben şi unul rosu, (referee-ul are cartonaş negru pentru eventualele descalificări);

· foaia de arbitraj.

Organizatorii turneului vor pune la îndemâna arbitrilor la serviciu, un  etalon pentru măsurarea înătimii fileului, atât la centru cât si la nivelul stâlpilor de susţinere. Ca si arbitrul jocului, (umpire), arbitrii de serviciu (service judge), vor avea cronometru.

    Foaia de arbitraj

Pentru înregistrarea puctelor obţinute de jucători, pentru fiecare partidă se întocmeşte foaia de arbitraj care conţine denumirea competiţiei, locul, data şi ora desfăşurării partidei, numele jucătorilor/echipei, rezultatul final al partidei, semnătura arbitrului de centru, loc pentru observaţii.

Punctele obtinute de jucători vor fi notate de către arbitrul de centru în rubricile tabelelor de seturi, prin tragerea unor liniuţe oblice. Aceste tabele conţin rubrici atât pentru jocul de simplu, cât si pentru dublu.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *